Expositie

LITTLE BABYLON, Rezone
Little Babylon is een opblaasbaar en interactief paviljoen. Het paviljoen zoekt het internet af naar data over de stad waar hij staat opgesteld. Deze data wordt zichtbaar en tastbaar gemaakt door de data te vertalen naar licht, geluid en beweging. Het paviljoen kent meerdere emoties en verbeeld op deze manier de personificatie van de stad waar hij staat. Het publiek kan direct communiceren met het paviljoen via twitter met de #hauntedhengelo. Little Babylon ging eerder al naar de Internationale Architectuur Biënnale in Shenzhen China en het File Festival in Sao Paulo Brazilië.
www.rezone.eu

TRACK & TRACE, Sabrina Verhagen
Sabrina werkt vanuit Amsterdam en zij is niet alleen een actief community lid, of een kunstenaar, niet alleen een ontwerper noch een technoloog. Ze is enkel een vriendschappelijke mens, zeer gefascineerd door de invloed van de moderne technologie op de samenleving en toegewezen om belevende ervaringen te maken die sociale interactie en veranderingen te weeg brengen.
Track & Trace is een interactieve tekening bot die ruimtelijke relaties visualiseert tussen mensen die door de stedelijke openbare ruimte bewegen. De tekening-bot reageert op de aanwezigheid van mensen door ze te volgen door de ruimte met een stuk traliewerk.
http://www.sabrinaverhage.com

Hello Lamp Post, PAN Studio
Pan Studio uit Londen creërt unieke, affectieve ervaringen op het snijvlak van technologie, theater, games en kunst.
Hello Lamp Post nodigt mensen uit om gesprekken aan te gaan met straat meubilair, stadsinfrastructuur en aangepaste objecten, via hun mobiele telefoons. Hello Lamp Post is tot nu toe gebruikt in verschillende steden rondom de wereld voor community-activering, merkactivatie, consumentenonderzoek en playful betrokkenheid via storytelling dit jaar.
http://panstudio.co.uk

HELIKYTE, Rezone
De helikyte is een grote ballon van 2 meter in doorsnede gevuld met helium zal zo’n 20 meter boven de grond hangen en het publiek in de gaten houden. Onder de ballon hangt een gopro camera. Download de GoPro app! Via je telefoon kan je zien wat de camera beelden bekijken. Je kan stiekem foto’s maken van andere mensen of juist van jezelf om deze vervolgens online weer te delen.

Spy-bikes, Rezone
In aanloop van de expositie heeft Rezone 4 fietsen in de stad Hengelo geplaatst voor ieders gebruik. De fietsen zagen er herkenbaar uit in de Haunted-Hengelo stijl. De fietsen worden uitgerust met gps en kunnen zo gevolgd worden. Op de internet site van haunted-hengelo.net kan de locatie en reis van de fietsen bekeken worden.
www.rezone.eu

Buqs, Teun Verkerk & Joris Hoogeboom
Buqs zijn een zwerm elektronische levensvormen die geluid maken met de gebouwde omgeving en hiermee de materialiteit van de stad verkennen als instrument. Op verschillende oppervlaktes maken ze geluiden en praten met elkaar. Ze verschuiven de perceptie van de stad van het visuele richting het auditieve. Buqs is een project van Teun Verkerk & Joris Hoogeboom en is gekozen als winnende inzending van de Ubiquitous Art and Sound open call van de European Cities of Advanced Sound and related arts. ECAS wordt gesteund door de Europese Unie via het Cultuur Programma.

TIJDELIJK PAVILJOEN INFLATABLE, Rezone ism Air Design Studio en BredaPhoto
Voor de expo ontwikkelt Rezone in samenwerking met Erik van Dongen van Studio Air Design een nieuw tijdelijk paviljoen. Het tijdelijke paviljoen gebaseerd op het ruimtelijke wiskundige model van de ‘Klein-Bottle’, waar binnen buiten wordt en buiten binnen, vormt het ruimtelijke knooppunt van het festival. Het tijdelijke opblaasbare karakter draagt bij aan de militaristische kant van de geëxposeerde kunstwerken en technieken. Het paviljoen komt mede tot stand met bijdrages van BredaPhoto. BredaPhoto International Photo Festival is een fotografiebiënnale in Breda. Van 5 september t/m 21 oktober 2018 zal de 8ste editie van het festival plaatsvinden, waar het paviljoen een vervolg optreden zal maken.
www.rezone.eu, http://www.bredaphoto.nl, http://www.erikvandongen.nl

Surveillance Paparazzi, Dries Depoorter
De Belgische kunstenaar Dries Depoorter (° 1991) woont en werkt in Gent (BE), waar hij Media Arts studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Het grootste deel van zijn werk gaat over kunstmatige intelligentie, online identiteit, privacy en surveillance op internet. De installatie ‘Surveillance Paparazzi’ van Dries Depoorter thematiseert het fenomeen kunstmatige intelligentie en bewaking in de openbare ruimte. Het werk maakt gebruik van verschillende bewakingscamera’s over de hele wereld die niet-versleutelde afbeeldingen opnemen en verzenden. Het was mogelijk om deze camera’s via internet te hacken.
https://driesdepoorter.be

3RD, Monobanda en Dus architects
Monobanda PLAY uit Utrecht maakt projecten die menselijke expressie en zinvolle interactie onderzoeken. Zij richten ons sterk op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe spelvormen. Het artistieke onderzoek leidt uiteindelijk tot een diverse verzameling projecten.
De interactieve installatie van Monobanda en DUS Architects die spelers een nieuw perspectief op de werkelijkheid geeft. 3RD is geïnspireerd door het toegenomen gebruik van sociale media in de openbare ruimte en de veranderende manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen.
http://monobanda.eu
http://houseofdus.com

APP WHITE SPOT, VPRO
De VPRO is een creatieve publieke mediaorganisatie die met inhoudelijk verdiepende programma’s en intelligent vermaak grenzen verkent.
De White Spots app is een samenwerking tussen informatie-ontwerper Richard Vijgen, visueel kunstenaar Jacqueline Hassink en regisseur Bregtje van der Haak.
Met de White Spots-app kun je een visualisatie zien van mobiele en Wifi-netwerken. De normaal onzichtbare ‘cloud’ wordt op deze manier zichtbaar. Je kunt de app gebruiken met Google Cardboard. In deze VR Modus kun je de signalen overal om je heen zien.
iOS (voor iPhone en iPad): iTunes
Android: Google Play Store
http://www.white-spots.net

DRONESHADOW, James Bridle
James Bridle is een kunstenaar, schrijver en uitgever in Londen. Bridle bedacht de New Aesthetic; zijn werk “gaat over de manieren waarop de digitale, genetwerkte wereld de fysieke, offline wereld bereikt.” Zijn werk heeft aspecten van het westerse beveiligingsapparaat onderzocht, waaronder drones en deportatie van asielzoekers.
De droneshadow is een 1: 1 tekening in de publieke ruimte van de militaire drone MQ-9 Reaper. De Nederlandse Defensie heeft in 2016 vier van deze Amerikaanse drones gekocht met als doel om vanaf eind 2016 vanuit de lucht informatie te gaan verzamelen.

WATCHERS BEING WATCHED, James Bridle
Is een groeiende verzameling beelden van militaire onbemande luchtvaartuigen (drones), zoals vastgelegd in publiek beschikbare satellietbeelden. We zullen dit beeldmateriaal exposeren in het tijdelijke paviljoen.
http://jamesbridle.com

“… Het gevoel van worden bekeken, is een klassiek symptoom van paranoia, vaak een teken van diepe psychose, of als illusoir ontslagen. In de spiegelstad, die bestaat op het moment van de straat en CCTV, van de lichamelijke ruimte en het elektromagnetische spectrum, wordt er altijd gekeken. Dus wie is nu paranoïde?… “ James Bridle.